Keuzestress is funest op de beurs

Heel veel mensen hebben last van keuzestress. Te veel opties is een killer. Met andere woorden keuzestress is funest voor uw bedrijf. Het is voor veel ondernemers moeilijk om focus aan te brengen aan hun productaanbod. Toch is dat wel belangrijk. We willen het liefst aan iedereen verkopen en we willen graag een ruime keuze bieden. Maar soms is het beter om te kiezen voor een bepaalde doelgroep en u daar volledig op te richten. Mensen zijn gehecht aan keuzevrijheid en we gaan er vanuit dat meer keuze bijdraagt aan het nemen van een goede beslissing, maar dit is dus niet correct.

Niet te veel keuzes

Klanten willen daarom niet te veel keuzes hebben. Dan raken ze in de war en nemen ze helemaal geen beslissing meer. Dit heeft te maken met ons DNA, deze is (nog) niet aangepast aan deze tijd, maar is eigenlijk nog ingesteld op de tijd dat we jagers en verzamelaars waren. Het is daarom belangrijk de klant een beperkt aanbod te tonen. Dat betekent niet dat u niet een groot assortiment kan hebben, maar u moet het alleen niet direct laten zien.

Tip:

  • Zorg dat u nadruk legt op dat wat belangrijk is voor uw klant
  • Biedt uw klant niet meer dan 3 keuzes aan

Dat kan het onbewuste brein nog handelen, veel meer keuzes veroorzaakt stress. Maar hoe weet u nu wat u dan moet aanbieden? Kunt u per klant iets anders aanbieden? Ja dat kan. Online kunt u bijvoorbeeld een aantal productgroepen indelen. Dan wordt het voor een klant al meteen duidelijk welke kant hij op moet om uiteindelijk bij het juiste product te komen. Heeft u daarin meerdere merken, deel het dan bijvoorbeeld weer in per prijsklasse en laat per prijsklasse 3 opties zien.

Keuzestress is funest voor uw klandizie

Natuurlijk zijn er verschillende manieren om uw producten tentoon te stellen. Ook wanneer u deelneemt aan een beurs. Neem niet te veel keuzes mee. Luister naar de behoefte van de klant en biedt de klanten niet meer dan 3 opties aan per product op uw beursstand. Pas als er om meer of iets anders gevraagd wordt laat u zien dat u meer in huis heeft, want keuzestress is funest op de beurs en het kan u ontevreden klanten opleveren. Uiteindelijk levert minder, meer op!

Een vloer kiezen

Laatst ging ik een nieuwe vloer uitzoeken. Dat is zo moeilijk. Al die planken, al die (kleine) verschillen. Dan krijg je planken mee naar huis om te kijken hoe het staat. Aan de ene kant wel handig maar het maakte het kiezen nog moeilijker. Moest ik nu die ene plank doen of toch die andere die net iets lichter is of die plank die iets meer tekening heeft…. AAArrgggg. Uiteindelijk koos ik voor de eerste plank die ik had meegekregen… Een grote keuze is aan de ene kant wel mooi, u laat zien dat de klant iets te kiezen heeft, maar het is beter als u goed luistert naar de wensen van uw klant en direct de best passende oplossing hiervoor biedt.

Heeft u vragen?

Keuzestress is funest. Wilt u meer weten over keuzestress en hoe u kunt voorkomen dat uw klanten hier last van krijgen als ze bij u komen kopen? Wilt u graag advies op maat of een offerte aanvragen voor een van onze beursproducten? Neem dan contact op met ons kantoor via 0365481122 of stuur een email naar info@abcdisplay.nl. U kunt ook uw gegevens achter laten op onze website, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.